»Soočenje s strahom je priložnost, da se zasidramo v ljubezen in rast.«   

                                                                     Maja Papež Iskra

Doživljanje strahu

Strah je del našega preživetvenega instinkta, ki nas opozori in aktivira, kadar smo v kakršnikoli nevarnosti ali je ogroženo naše preživetje. To je pozitivna vrednost strahu. Kadar se soočamo z objektivno grožnjo, nesrečo ali divjo živaljo, nas strah aktivira, da se borimo, umaknemo z begom ali kako drugače razrešimo neugodno situacijo.

Večinoma pa smo ujeti v iracionalne strahove. Na primer strah, da se ne bi ponovile neprijetne izkušnje iz preteklosti, ki smo jih doživeli sami, naši bližnji ali ljudje okrog nas, in si ob tem predvajamo v glavi vse možne scenarije na temo »Upam, da se to ne bo zgodilo«. Pogosto smo prežeti z univerzalnimi strahovi, kot so: strah, da nismo dovolj dobri; strah, da bi zaupali in se predal; strah pred zapuščenostjo in ločenostjo … ter najbolj temeljni strah – da nismo vredni ljubezni. Vsi ti strahovi nas hromijo, omejujejo in preprečujejo, da odpremo srce zaupanju do življenja, radosti in svobodi. Zato je pomembno, da se z njimi pogumno soočimo in jih razrešimo. Njihove vzroke in korenine lahko izsledimo na različne načine.

Notranji otrok

Največkrat strah izvira iz otroških travm. V tem primeru si pomagamo z vajo notranji otrok, kjer s pomočjo poosebljenja Višje zavesti ali kozmičnih staršev prikličemo, poiščemo notranjega otroka, ki je prestrašen ter nato pozitivno razrešimo situacijo in ustrezno poskrbimo zanj.

Hodnik z vrati

Za nedoločene strahove uporabimo vajo hodnik z vrati, kjer spet s pomočjo pozitivnih likov poskušamo najti in razrešiti vzrok za strah. Pri teh strahovih lahko odkrijemo, da izvirajo iz preteklih življenj. Recimo strah pred višino zaradi usodnega padca. Strah pred vodo zaradi utopitve. Takšne strahove smo kot nezavedni spomin prinesli v sedanje življenje.

Osmica

Koristna metoda za odganjanje strahu je tudi vaja osmica, kjer v nasprotni krog postavimo določen strah oziroma simbol zanj. Tako lahko uspešno zaustavimo vdor strahu, še posebno, če je le-ta povezan z osebo. Osmica je primerna tudi za omejevanje strahov, ki so že postali navada, ker je to učinkovit simbol za reprogramiranje vzorcev obnašanja v podzavesti.

Generalka

Kadar trepetamo v strahu pred določenim dogodkom ali dejavnostjo v prihodnosti, si lahko pomagamo z vajo generalka, kjer gremo (po ustrezni sprostitvi) korak za korakom skozi dogodek, ki se ga bojimo. Pri tem lahko prosimo tudi za ustrezno podporo pozitivnih likov, kozmičnih staršev ali postavimo simbole za podporo in omejevanje negativnih vplivov (trikotnik, mlaj, drevo, peščena ura, osmica). Prosimo še, da se nam pokažejo vse različne pasti in težave, na katere bi lahko naleteli, in kako se ustrezno odzvati nanje. Metodo lahko uporabimo pri različnih vsakodnevnih težavah: kadar imamo sestanek s šefom ali se moramo pogovoriti z nekom glede kakšnega nesporazuma, pred predavanjem, izpitom, govorom ali kadar moramo predstaviti svoje projekte.

Zvezda za strah

Kadar čutimo, da se nas polašča strah, oziroma čutimo, kako ga nosimo v sebi, pa lahko uporabimo vajo, ki jo imenujemo zvezda. Phyllis Krystal jo je prejela, ko so jo zaprosili, naj pomaga ženski, ki zaradi strahu ni več mogla delovati v vsakdanjem življenju. Ko sta s kolegico prosili za uvid v situacijo, je Phyllis zagledala žensko, v kateri je razločno videla strah, ki je izgledal kot siva pajčevina ali pramen dima. Ko ga je poskušala doseči, se je izmuznil in zdrsnil na drug del telesa. Bolj kot ga je poskušala zgrabiti, bolj se je oddaljeval. Zato je zaprosila za pomoč Višjo zavest. Dobila je navodila, naj seže nad glavo, in tam je zatipala predmet, ki je bil videti kot 3D zvezda, narejena iz svetlobe, s konicami iz svetlobnih žarkov. To zvezdo je potegnila navzdol pred telo v višini sončnega pleteža. V središču zvezde je bila črna luknja, ki je magnetično privlačila strah, ga posrkala v svoje globine in ga tam popolnoma uničila. Svetloba iz konic zvezde pa je zapolnila prostor, kjer je gospodoval strah, in tudi pozdravila travmo, ki je strah povzročila. Pri tej izmenjavi se je oprla na vdihe in izdihe. Na koncu se zvezda potisne navzgor, da bo na mestu, kadar bo potrebno. To vajo je Phyllis posredovala tej prestrašeni ženski. Ta je naslednji dan poročala, da je ob tej vaji doživela zelo močno reakcijo. Ko se je začela osvobajati strahu, se je tresla po celem telesu, vendar je hkrati doživela globoko sprostitev. Tisto noč je prvič po nekaj letih trdno spala.

Ker je strah zelo fizično čustvo, lahko sprostitev večje količine strahu povzroči neprijetno fizično reakcijo, podobno kot pri streljanju s puško ali z lokom. Zato te vaje ne delamo več kot 5 min naenkrat. Lahko pa jo uporabljamo tako pogosto, kot je potrebno, da se znebimo strahu. Z vajo zvezda se torej lahko znebimo strahov iz preteklosti, še boljše pa je, da vajo uporabimo, kadarkoli začutimo, da se nas strah polašča.

Ljubezen

Zdravilo za strah je ljubezen. Ko smo zasidrani v ljubezni, se strahovi raztopijo v zaupanje in rast. Tam, kjer je ljubezen, ni strahov.

Maja Papež Iskra
Vir: literatura Phyllis Krystal

Podobne povezave

Podelite to zgodbo!