Ozaveščanje krivde

Krivda je čustvo, ki nas opozori, da se naša dejanja ne ujemajo z našim (ponotranjenim) moralnim kodeksom. V tem smislu nas opogumi, da svoje reakcije, prepričanja in misli ponovno ovrednotimo.

Če se ujamemo v občutek krivde, ne da bi ga nadgradili s procesom ozaveščanja, postane krivda destruktivna. Zato je dobro, da se pri razreševanju občutkov krivde povežemo z Višjo zavestjo, modrostjo v sebi, in prosimo za vodstvo pri vseh korakih. Tako bomo lažje šli skozi proces s srčnostjo do sebe in drugih. Če je potrebno, se opravičimo in popravimo, kar se popraviti da, in živimo naprej svoje življenje brez okov, tesnobe in bremen na duši.

Nejasni občutki krivde

Velikokrat pa se vzroka za občutke krivde niti ne zavedamo. Tako kot pri strahu so njene korenine ponavadi globoke in segajo v otroštvo. Mnogokrat so vzrok preveč dosledni starši, ki so otroka kaznovali strožje, kot je potrebno. Pri odstranjevanju tega bremena nam je lahko v pomoč že obred pubertete, posebno deli obreda, ki so namenjeni zdravljenju, oproščanju in odpuščanju.

Krivda, prenesena iz preteklih življenj

Krivda je lahko prenesena tudi iz preteklih življenj. Lahko jo izsledimo z vajama hodnik z vrati ali poučne slike, se z njo soočimo in prosimo za odpuščanje, ki ga prejmemo od Višje zavesti ali drugega pozitivnega lika. Tako lahko razkrijemo stare karmične dolgove, ki smo si jih naprtili. Lahko zaprosimo Višjo zavest tudi za uvid, kako naj ta dolg v sedanjem življenju najbolje odplačamo.

Vsiljena krivda

Vendar krivda ni vedno posledica kakega dejanja, včasih nam ta občutek vcepijo drugi. Včasih se ljudje počutijo krive že samo zato, ker živijo. Pogosto ta občutek sega vse od rojstva, še posebno, če je mati ob rojstvu umrla ali postala invalidna. Tako dojenček prevzame občutek zavrnitve in krivde. Oba občutka pa ogrožata občutek varnosti, ki pa je tako nujno potreben, ko se otrok po 9-mesečni blaženosti v maternici rodi v ta svet. Prav tako lahko otrok dobi občutke krivde zaradi razočaranja staršev ob rojstvu otroka drugega spola. Otrok občuti, da je njegovo rojstvo napaka in da je razočaral starše. V teh primerih naredimo vajo notranji otrok, kjer ob dogodku, ki je povzročil občutek krivde, zaprosimo, da se nam oprosti oziroma, da dobimo oproščanje zase in za starše. Občutek olajšanja še okrepimo z obredno kopeljo.

Osmica za krivdo

Včasih pa se nekateri kljub poznavanju vzroka in odpuščanju, ki so ga prejeli, še vedno ne morejo znebiti njene teže, ker so jo nosili toliko let, da je postala že navada. Pri tem je lahko v pomoč vaja osmica, kjer poiščemo simbol za krivdo, delamo 8 s simbolom najmanj tri tedne ter potem simbol odstranimo po navodilih Višje zavesti. Lahko pa naredimo tudi vajo potapljaška obleka.

Potapljaška obleka

V vaji si krivdo predstavljamo kot črno potapljaško obleko, ki stiska, veže, duši in ovira pri gibanju. Ti občutki natančno ustrezajo občutkom krivde. Prosimo Višjo zavest, naj nas opozori na krivdo, zaradi svojih dejanj in vprašamo na kakšen način se lahko odkupimo za tisto, kar smo storili in v nas vzbuja občutke krivde. Potem se obleke osvobodimo po navodilih Višje zavesti. Blagodejna je tudi kopel, kjer še dodatno sčistimo telo, da s sebe res speremo občutke krivde.

To vajo lahko uporabljamo za specifično krivdo, ki se je zavedamo, kakor tudi za vsiljen občutek krivde, ne glede na to, ali smo bili dejansko krivi ali ne. Lahko se uporabi tudi za vse prežemajoče občutke krivde, za katere ne vemo vzroka, za akutne občutke krivde ali dolgoletne občutke krivde.

Odpuščanje sebi in drugim

Krivda je čudovita priložnost, da odpustimo sebi in drugim. Ko se nehamo zastrupljati s težo lastnih dejanj in z dogodki, ki so nas prizadeli, odpremo vrata sproščenosti, ljubezni, zdravljenju in kipenju radosti v srcu.

Maja Papež Iskra
Vir: literatura Phyllis Krystal

Podobne povezave

Podelite to zgodbo!