»Pohlep je nenasitna lakota po vsem, kar naj bi zapolnilo našo notranjo praznino: materialne dobrine, status, moč, znanje, potrditve …, vendar je to le iluzija. V resnici nas pohlep opozarja, da hrepenimo po globokem stiku s samim seboj, z notranjim izvirom ljubezni, ki nas lahko edini nahrani.«    

Maja Papež Iskra

Bistvo pohlepa je navezanost na želje ega

Pohlep je eno najbolj omejujočih čustev. Preprečuje pretok na vseh ravneh: na telesni, umski, čustveni in duhovni ravni ter vpliva na ljudi, ki živijo s pohlepno osebo. Pohlepni ljudje se nečesa krčevito oklepajo namesto da bi to spustili iz rok in sledili naravnemu ritmu življenja.

Bistvo pohlepa je v navezanosti na želje ega, ki govori »jaz« in »moje«. Pohlep si prilašča tudi mesto Višje zavesti, ker daje iluzijo varnosti v otipljivih stvareh. A ker te niso trajne, nas ne morejo nikoli popolnoma zadovoljiti ali izpolniti. To sproži negotovost, ki jo hočemo potešiti s še več stvarmi. In tako se cikel ponovi.

Ozaveščanje pohlepa in osvobajanje od njegovega negativnega vpliva

V pohlepu korenini večina destruktivnih čustev in zato vpliva na osebne in svetovne probleme. Ker je pogosto zelo vkopan v strukturo osebe, se ga je treba lotiti z vseh strani. Eno od načinov je, da prosimo za oseben simbol za pohlep, ga damo v osmico, se posvečamo »osmičenju« najmanj tri tedne in potem s pomočjo navodil Višje zavesti simbol odstranimo.

Phyllis je prosila tudi za vsestranski simbol, ki bi bil v pomoč pri osvobajanju od pohlepa: prikazala se je groteskna podoba glave z ogromnimi zevajočimi usti. Okrog vratu so se z vseh strani stegovale grabežljive roke in naredile nekakšen ovratnik. Telesa ni bilo videti, le nekaj trakulji podobnega je bilo spojeno z glavo in je vodilo navzdol proti skladišču v podzavesti. Ta podoba nakazuje, da pohlep kot trakulja zajeda svojega gostitelja in pogoltne vse, do česar se dokoplje, gostitelj pa se ne more nasititi in hoče vedno več. Tako se ustvari začaran krog.

Pri osvobajanju od te nadloge se povežemo z Višjo zavestjo ter prosimo za navodila, kako se z njo soočimo in odstranimo njen vpliv. Da se negativnost ne bi spet pojavila, je potrebno prostor, ki ga je zavzemala, napolniti s svetlobo ali kakšnim drugim nadomestkom v skladu z navodili Višje zavesti. Skrbno je potrebno pregledati tudi skladišče, da ugotovimo, na kaj se je navezoval pohlep, da se lahko zavestno osvobodimo njegove nadvlade.

Maja Papež Iskra
Vir: literatura Phyllis Krystal

Podobne povezave

Podelite to zgodbo!