Pogojena ljubezen

Ljubezen je zelo opevano čustvo, ob kateri nas prevevajo toplina, zanos in velike besede. Ob njej se v prsih vzbudijo upanje in hrepenenje, hkrati pa se vedno znova soočamo z grenkim občutkom, da se nam je/bo spet izmuznila, da je nismo našli, čeprav se je zdelo drugače. Vsaj na začetku.

In iščemo naprej. V minljivih stvareh, občutkih varnosti in v človeški ljubezni. Človeška ljubezen pa je pogojena ljubezen. Zanjo so značilni stavki, ki so se zasejali v naše zavedanje sveta že zgodaj v otroštvu, in odzvanjajo v takšni in drugačni obliki v naših odnosih tudi v odrasli dobi:

Ljubil/a te bom, …

  • če boš naredil/a to, kar želim …
  • če boš takšen/šna kot jaz …
  • če boš ubogljiv/a in poslušen/na …
  • če boš priden/na …
  • če boš ljubeč/a …

Ta ljubezen nas ne sprejme takšne, kakršni smo.

Brezpogojna ljubezen

Rešitev za to agonijo je le brezpogojna ljubezen. V bistvu ves čas iščemo in hrepenimo le po brezpogojni ljubezni: od rojstva do smrti in skozi več življenj. Iščemo jo v odnosih, naših odvisnostih in navezanostih, najdemo pa jo lahko le v svojem resničnem bistvu, v našem jedru, v Višji zavesti, ki je čista ljubezen. Stik z notranjim virom ljubezni je naša rojstna pravica. Ni je treba zaslužiti, le prositi moramo zanjo in ji odpreti srce.

Brezpogojna ljubezen Višje zavesti pozdravi in umiri vsa ostala čustva. Je hranilni nektar, ob katerem se odžeja naša duša, je edino, kar lahko zdravi, raztopi bolečine, celi rane, vnese harmonijo in ravnovesje, prinese mir in spokojnost v naše življenje, v naše srce. Je najbolj pozitivna sila v vesolju, je svetloba, je varnost, je pot, je naš cilj, je naše bistvo. Je ljubezen. Smo mi.

Maja Papež Iskra

Podobne povezave

Podelite to zgodbo!