Uravnovešanje možganov in sončnega pleteža

Vsi smo že kdaj izkusili, kako je, ko nas preplavijo intenzivna čustva, ali ko doživimo šok. To se lahko zgodi ob padcu, izgubi, ob smrti bližnje osebe … Šok lahko povzročijo tudi vznemirjujoče novice ali pozitivni dogodki.

V takšnih trenutkih si lahko pomagamo z vajo za uravnovešanje možganov in sončnega pleteža, kjer so naši čustveni možgani. Tako hitreje dosežemo fizično pomiritev in čustveno stabilnost.

V vaji svojo dominantno roko položimo horizontalno na zaobljen del zadnjega dela glave, drugo, šibko roko pa horizontalno na sončni pletež, ki leži pod rebri in nad popkom.

Namesto plitkega dihanja, ki je značilen za šok, dihamo iz spodnjega dela trebuha tako, da potiskamo roko navzgor z vdihi, ob izdihih pa potiskamo z roko na solarni pleksus, s čimer še dodatno okrepimo izdih. Dihamo toliko časa, dokler ne začutimo olajšanja oziroma začutimo, da se je energija v obeh rokah uravnovesila.

To vajo lahko naredimo tudi na drugih ljudeh – z njihovim privoljenjem, seveda.

Vaja je primerna tudi za otroke, kadar doživijo majhne šoke, kot je padec, ali bolj resne travme. Vaja je otrokom zelo simpatična. Če so dovolj stari, jo lahko uporabijo sami, sicer pa lahko odrasli ali drugi odgovorni naredijo to vajo zanje.

Vaja blaži tudi simptome potovalne slabosti. Poskusite tudi vi!

Vaja za umirjanje čustev

Pri notranjem delu s simboli in nezavednim nam poleg nemirnega uma lahko zelo nagajajo tudi čustva ali občutki, ki se vpletajo in ustavijo notranji tok podob. Zato je Phyllis prosila notranje vodstvo naj ji pove, kaj naj stori, da bi jih umirila. Zagledala je kačo, ki je visela z veje drevesa, glavo je spuščala proti zemlji, se obračala na vse strani in skrbno opazovala vse okrog sebe.

Phyllis je dobila navodilo, da gre k njej, jo nežno zavije v spiralo vzdolž veje na drevesu in ji vtakne rep v usta, ker bo tako kača popolnoma obvladana. Ob tem je Phyllis uvidela popolnost te podobe. Kača je simbolizirala čustva: drevo kot simbol za neosebni jaz in kača, varno zvita v njegovih vejah, kot simbol za čustva, ki se ne morejo več vmešavati. Tako je  tok podob lahko opazovala in ovrednotila brez vmešavanja osebnosti.

Maja Papež Iskra
Vir: literatura Phyllis Krystal

Podobne povezave

Podelite to zgodbo!