Notranje delo in nemirni um
Kadar se poskušamo posvetiti notranjemu delu, je naš nemirni um lahko zelo moteč, ker onemogoča koncentracijo in jasno naravnavo. Preplavljajo nas misli in begajo sem in tja v vse smeri: “Kaj moram še postoriti?, Sem naredil-a …?, Zakaj sem tako ravnal-a?, Kaj pa če …?” Vrtinčimo se v notranjih dialogih glede preteklih dogodkov, sanjarimo o prihodnosti, se mučimo z dvomi in negotovostjo. Seznam miselnih tokov in asociacij je tako lahko neskončen.
Zato je Phyllis vprašala Višjo zavest, kako naj prepreči vmešavanje nemirnega uma. Sčasoma je prejela kar nekaj podob in vaj, ki so nam lahko v pomoč pri obvladovanju nemirnega uma.

Raztegljiv meter
Prva od vaj je vaja z raztegljivim metrom na vzmet, ki se zvije v škatlico. Ta meter je simbol za um, ki vedno meri vse, kar vidi. Meter najprej potegnemo ven do konca. Ta merilni trak predstavlja um v polnem zagonu in moči. Nato ga spustimo, da hipoma zdrsne nazaj v škatlico, in ga odložimo na svojo desno stran. To je močno sporočilo za naš um, da je sedaj čas, da se umiri. To je postala uvodna vaja pri delu s klienti in na skupinskih srečanjih, preden poskušamo vzpostaviti stik z nezavednim.

Lajnarska opica
Ko je Phyllis pisala knjigo Obvladovanje nemirnega uma, je na sprehodu v mestu naletela na lajnarja in njegovo opico. Za opice je značilno, da jih vedno znova pritegnejo svetleče stvari, hrana, sadje, oreščki, vse naokrog, zato je lajnarska opica čudovita prispodoba za naš nemirni um, »monkey mind«.
V vaji vizualiziramo lajnarsko opico, oblečeno v lepo oblekico, ki je na povodcu. Opica skače v različne smeri ter nas s tem moti, zato povlečemo povodec in jo privedemo nazaj k nogam ter ji ukažemo, naj se umiri. Kadarkoli opazimo, da spet pohaja naokrog, jo s povodcem potegnemo nazaj.

Čist in globok zelen bazen
Osredotočimo se na mirno gladino vode in opazujemo občasno rahlo valovanje, ki pripotuje do obrežja. Sčasoma pa se ta mirna gladina začne zrcaliti tudi v našem umu.

Ribarjenje
Nemirni um lahko kot ribo na trnku povlečemo nazaj. Tako si lahko pridobimo nadzor nad njim in povsem spontano nadzorujemo tudi čutila.

Jahanje konja
Ko hoče konj skreniti s poti, ker ga nekaj privlači, ga s stremeni in znanjem obrzdamo, da gre, kamor mi hočemo.

Predajanje vodstvu Višje zavesti
Vsak dan lahko takoj zjutraj predamo svoje življenje Višji zavesti. Prosimo jo, naj misli, čuti, govori, deluje in ljubi namesto nas. Prav tako pred vsako aktivnostjo  svoje božansko bistvo vprašamo, kako »nas« lahko uporabi, kako naj delujemo v skladu z božanskim načrtom, ki ga nosimo v sebi, in ne »pomagaj mi, da bom naredil to, kar jaz želim«.

Te vaje so zelo preproste, otroško preproste, vendar so ravno zaradi svoje preprostosti tako učinkovite.

Maja Papež Iskra
Vir: literatura Phyllis Krystal, predvsem  knjiga Obvladovanje nemirnega uma

Podobne povezave

Podelite to zgodbo!