Ustvarjanje notranjega ravnovesja z vajo črna in bela ptica
Ljudje običajno izgubimo ravnotežje, ko s svojim nemirnim opičjim umom grabimo stvari, za katere se nam zdi, da brez njih ne moremo preživeti, od sebe pa odrivamo vse, kar nam vzbuja neprijetne občutke, nelagodje in strah. Ta notranji boj lahko lepo umirimo in se uravnovesimo z vajo črna in bela ptica.

V vaji hodimo po vrvi z dvignjenimi rokami in dlanmi, obrnjenimi navzgor. Na levi strani si predstavljamo črno ptico, za katero se bojimo, da nas bo napadla. Če se upiramo in jo poskusimo odgnati, lahko izgubimo ravnotežje in pademo na zemljo. Zato hodimo naprej po vrvi, mirno in osredotočeno. Potem na desni strani opazimo čudovito belo ptico, po kateri hrepenimo, da bi prišla v naše življenje. Če sledimo impulzu, da bi segli po njej, bomo spet izgubili ravnotežje, in bomo lahko padli na zemljo.

Črna ptica predstavlja vse, česar ne želimo, ali vse, česar nas je strah, da bi se zgodilo, bela pa vse, kar si želimo, po čemer hrepenimo. Vsak premik težišča k eni od obeh skrajnosti uniči notranji mir, ki ga želimo doseči, in nas vrže iz ravnotežja. Zato je pomembno, da hodimo po vrvi, torej skozi življenje, mirno, z dlanmi, obrnjenimi navzgor, kot simbol predanosti in sprejemanja, in pustimo tako črni kot beli ptici, da sede na naše dlani, kadarkoli se ji zahoče.

S to vajo se naravnamo na sprejemanje nasprotij, kot so: dobro in zlo, sreča in nesreča, bolečina in zadovoljstvo, pohvala in graja, če omenimo le nekatere. Naučimo se sprejemati in ne kontrolirati, kar nam prinaša življenje, saj vse, kar doživimo, na koncu vodi k miru.

To je velika lekcija, pri kateri se bo naš um, ego, boril do zadnjega za prevlado in nas vpregel v notranje boje. Ob tem iskanju notranjega ravnovesja nam je lahko v pomoč tudi mantra Phylis Krystal, ki jo je pogosto ponavljala:

»PREDAJ SE, ZAUPAJ IN SPREJMI.«

Mantra vzpodbuja, da se predamo Višji zavesti, ji zaupamo, da nam bo podarila vse, kar potrebujemo, in to tudi sprejmemo.
Ta mantra ter vaja črna in bela ptica sta »drobni« vaji, ki pa lahko sprožita zelo pomemben preobrat v notranji naravnavi do učenja, ki ga prinaša življenje.

Sprejemanje nasprotij, pot k miru
S tem, ko se trudimo, da bi pridobili predmet svojih želja, ali si prizadevamo, da bi se izognili tistemu, česar ne maramo, se lahko oropamo izkušenj in dragocenih lekcij, ki jih potrebujemo. Pogosto se ne zavedamo, da tisto, kar mislimo, da si želimo, ni vedno koristno ali celo prijetno. Naše osebno videnje, kaj resnično potrebujemo in česa ne, je namreč omejeno z našimi preteklimi izkušnjami in kratkovidnostjo predvidevanj našega uma.

Maja Papež Iskra
Vir: literatura Phyllis Krystal