Čuječnost uma
Ko enkrat uspemo obvladati nemirni um moramo, če hočemo svojo svobodo obdržati, ostati čuječi in pozorni na to, kar se dogaja v vsakem trenutku. Edino kontrolo, ki jo moramo izvajati, je kontrola nad lastnim umom. Ni nam treba kontrolirati ljudi ali zunanjih okoliščin. Le svoje misli. Kakšno olajšanje!
Phyllis Krystal je v svoji knjigi vrsto poglavij posvetila temam, ki so nam lahko v pomoč pri tem. Tu je le kratek povzetek nekaterih.

Uresničevanje duhovnosti v vsakdanjem življenju – v javnosti in doma
Pomembno je, da smo čuječi in zavestni glede tega, kako s svojim obnašanjem in izražanjem vplivamo na svojo okolico in ljudi, s katerimi pridemo v stik. Če jih gledamo v oči, resnično poslušamo in opazujemo govorico telesa, bomo preko njihovega odziva lažje ujeli delčke svoje osebnosti v drugih in njihovih dejanjih – podobno kot proučujemo like iz sanj. Tako bomo bolj zavestni v tem, kaj se dogaja, in kakšne projekcije so na delu, ki preprečujejo resnični stik.
Skrbno moramo proučiti tudi svoje obnašanje doma do članov družine. Duhovnost v praksi naj se začne doma.

Ne moreš vedno ugoditi, vedno pa lahko govoriš in ravnaš prijazno
Če vas kdo užali, sramoti ali ignorira, to sprejmite z nasmehom. Tak je svet in vsak je ujet v svojo zgodbo, ki pogojuje njegovo obnašanje in reakcije. Če žalitve ne sprejmemo, se ta vrne k pošiljatelju. Moramo biti tudi dovolj močni, da se upremo prisili drugih, ki skušajo vplivati na nas in z nami manipulirajo, da bi se podredili njihovi volji ali da bi delovali v nasprotju s svojimi načeli. Raje kot bojevanje in dokazovanje, kdo ima prav, osebi pošljimo ljubezen. Ljubezen je topilo za najtrše srce.

Bodi tukaj in zdaj
Preteklost je mimo, prihodnost je negotova. Vse, kar obstaja, je le sedanji trenutek. Vse oblike bega od sedanjosti našemu opičjemu umu omogočijo, da prevzame nadzor.
Taki zasilni izhodi so naše odvisnosti, sanjarjenje, fantazije, zidanje gradov v oblakih, sanje, ki jih ne realiziramo, fantazije, ki so plod zamisli drugih – vse te vabe nas odvrnejo od naše lastne poti, od težav, ki jih je potrebno razrešiti. Zdravilo za vse te taktike bega je vadba navzočnosti. Vsakdo mora vaditi svojo navzočnost, tako da povabi Višjo zavest k bolj aktivni vlogi v svoje življenje in jo prosi za vodstvo. Iz ene dejavnosti v drugo. Tak dialog ustvarja čuječen um. Svoj um moramo takoj potegniti nazaj, kadarkoli odtava v preteklost ali prihodnost. Pozorni moramo biti tudi, da ne zidamo gradov v oblakih in ne premišljujemo o namišljenih situacijah ter tako odtavamo s pozornostjo. Ko bomo uspešno obvladali svoj um, bomo delo opravili veliko hitreje.

Prevzemanje nadzora nad opičjim umom
Kako naj torej prevzamemo nadzor nad muhastim umom, ki ga od cilja odvrača vse, kar s petimi čutili pritegne njegovo pozornost? Kako naj ga držimo na vajetih, kadar opazimo, da teka sem in tja in grabi vse, kar zagleda? Nadzor nad čutili dobimo takoj, ko se zavemo, kaj se dogaja. S tem sprostimo pest in se osvobodimo navezanosti in ujetosti. In potem um in čute pravilno usmerimo. Mi smo tisti, ki imamo nadzor nad našimi mislimi, mi imamo vsak trenutek na izbiro, kakšne misli bomo podpirali. Če bodo naše misli pogumne, prijazne, naravnane na dajanje in služenje, se bomo osvobodili okov navezovanja na lažne občutke varnosti, kamor nas v svoji podivjanosti in strahu usmerjajo čutila in ego.

Višja zavest – zdravilo za hipnotične iluzije uma
Če se bomo redno obračali vase in prosili Višjo zavest za pomoč in napotke, se bomo postopoma izmaknili mogočnemu objemu Maye*, ki vlada hipnotičnim iluzijam, v katere smo ujeti v svojem umu. Svoji resnični božanskosti bomo dovolili, da bo delovala skozi nas, vse dokler ne bo popolnoma prevzela nadzora in postali bomo eno z Lučjo.

*Maya – v indijskih Vedah ime za princip, ki v našem umu ustvarja iluzije o svetu, ki se zdi resničen, a to ni. Temeljna je iluzija o ločenosti od božanskega jedra, vira, katerega del smo.

Še ostale teme v knjigi Obvladovanje nemirnega uma:

– Dejstvo ali izmišljotina, navdahnjeno znanje ali misel
– Duhovni striptiz
– Delujte v skladu s svojimi besedami
– Neposredno vodstvo
– Vzljubite mojo negotovost
– Brez strahu, jaz sem tu
– Opustite in dovolite Bogu
– Bodite srečni
– Opica ali človek
– Naj bodo stvari preproste
– Moje življenje, moje sporočilo
– Brez skritih namer
– Ste hodeči templji
– Najdi me v svojem srcu
– Od generacije do generacije
– Ko je učenec pripravljen
– Če bi vrtnica imela drugo ime
– Pojdi in naredi

Maja Papež Iskra
Vir: literatura Phyllis Krystal, predvsem knjiga Obvladovanje nemirnega uma

Obvladovanje nemirnega uma

Podobne povezave

Podelite to zgodbo!