Sanje, zgodbe o nas samih
Sanje nam pomagajo sprejeti mnoge raznovrstne dele nas samih, ki so lahko tudi nezavedni. So sporočila o delih v nas, ki jih je potrebno uravnovesiti in integrirati. Tako nam pomagajo uravnotežiti jin jang princip v nas samih.

Sanje lahko delimo na objektivne in subjektivne. Objektivne ponavadi doživljajo jasnovidni ljudje, ki včasih sanjajo o dejanskih dogodkih, ki zadevajo resnične ljudi. Te sanje so na nek način posebne, imajo poseben občutek, ki je sanjalcu znan. Redko jih je potrebno razvozlavati, ker so ponavadi zelo jasne.

Nas pa predvsem zanimajo subjektivne sanje in njihovo sporočilo. V te sanje so pogosto vpletene osebe ali priložnosti, za katere je videti, da so jih sprožili nedavni dogodki. Podzavest tako uporabi dejanske izkušnje in jih vtke v sanjsko tapiserijo, da bi podala ustrezno sporočilo. Nekateri ljudje ugotovijo, da takoj, ko postanejo pozorni na sanje, dobijo navodila, kako delovati v svojem življenju.

Sanje nam lahko pomagajo odkriti nezavedne dele naše osebnosti. S tem, ko prepoznamo lastnosti ljudi, lahko prepoznamo nezavedno vedenje, delovanje, navade, čustva in misli, za katere ni nujno, da izražajo našo pravo naravo. Sanje nas nanje opozorijo in nam pomagajo, da jih ozavestimo.

Jezik podzavesti
Jezik podzavesti je odet v slike in simbole, ki jih primerno opiše kitajski izrek: »Slika pove več kot tisoč besed.« Najstarejši jeziki (kitajski, japonski, egipčanski) so bili sestavljeni iz piktogramov – to so preproste in jasno upodobljene slike, ki so označevale ljudi in predmete, da bi bralcu predstavile želeno sporočilo. Postopoma pa so, ker so jih vse hitreje pisali, postale te slike vse bolj enostavne in komajda prepoznavne, vendar je bil proces tako počasen, da se je dalo poenostavljeno verzijo zlahka razumeti kot prvotne slike. Šele veliko kasneje se je v človekovem razvoju pojavila ne-slikovna abeceda.

Podzavestni del uma je najstarejši in najbolj preprost. Zato je razumljivo, da se bo hitreje in z večjim razumevanjem odzval na prvotni, slikovni način sporazumevanja. Slika ali simbol vsebujeta celotno idejo ali pojem, besede pa so pogosto nezadostne, da bi v celoti izrazile željene misli.

Če hočemo v svoje življenje prinesti spremembo in rast, potrebujemo sodelovanje podzavestnega uma, zato je modro uporabiti njegov jezik, ko mu sporočamo svoje želje. Na ta način mu lahko pošljemo navodila, naj nam pomaga doseči tisto, kar si želimo. Začeli bomo tudi razumevati sporočila, ki nam jih pošilja v sanjah, in tako bomo z njim vzdrževali zavestno dvosmerno komunikacijo. Podzavestni um je dejansko zelo preprost, vendar sočasno resnično moder. Včasih nas bo preizkušal, da bi določil, ali smo dovolj odprti za prejemanje sporočil, preden nam bo predal celotno sporočilo. Takšne sanje imenujemo “nagajivci”.

Intuitivno razumevanje sanj
Podzavestni um se poskuša odzivati na vsa sporočila, ki mu jih nenehno pošiljamo s svojimi mislimi in občutki. Vendar pa ne pošiljamo vedno preprostih navodil. Temu je deloma vzrok zmedeno mišljenje in nasprotujoče si želje, deloma pa to, da preveč uporabljamo razum in smo se preveč ločili od svojih občutkov. Čustvena energija je tista, ki v podzavest vtisne dovolj impresivno sporočilo, da podzavest deluje v skladu s tem. Občutki dosežejo podzavest bolj natančno in hitreje kot misli in besede.

Zato moramo pri interpretaciji sanj razviti funkcijo čustvovanja in intuicije,  ne pa razuma in čutil. Najbolje je sanje občutiti ali jih razumeti v intuitivnem preblisku.

Maja Papež Iskra
Vir: literatura Phyllis Krystal

Podobne povezave

Podelite to zgodbo!