Sanje in Metoda Phyllis Krystal
Pri delu s simboli po terapevtski Metodi Phyllis Krystal imajo sanje zelo pomembno vlogo. Pogosto pokažejo, kje naj začnemo z delom in mnogokrat vodijo do glavne težave. Pogosto se zgodi, da ko se ljudje podajo v kako od terapevtskih metod, začnejo tudi sanjati v skladu z metodo za interpretacijo sanj. Podobno je tudi pri tej metodi. Zdi se, kot da podzavest v pričakovanju spremembe zasluti priložnost in pošlje sporočilo v zavestni um takrat, ko začnemo z notranjim delom.

Včasih ljudje trdijo, da ne sanjajo. Vendar so na klinikah, kjer proučujejo sanje in sanjanje prišli do odkritja, da to ne drži.  Spanje namreč sestavlja več ciklov, v katerih gre telo skozi različne faze. V eni od teh faz se pojavi hitro očesno gibanje, ki ga imenujemo REM (rapid eye movement). Če so ljudi zbudili takoj, ko se jim je začela faza REM, so tudi tisti, ki se prej niso mogli spomniti sanj, obširno, z vsemi podrobnostmi, poročali o njih. To pomeni, da sanjamo vsi, le da se nekateri ne morejo spomniti sanj, ko se prebudijo.

Zato pri tej metodi prosimo za sanje, ki bi nam pomagale rešiti problem ali razjasniti določeno situacijo. Prosimo nežno, a odločno. S tem vzpostavimo stik s podzavestjo. Prosimo še, da se zbudimo takoj po tem, ko smo sanjali. Tako si sanje tudi lažje zapomnimo, vendar je dobro, da si jih čim prej zabeležimo, sicer se razblinijo kot meglice v jutranjem soncu. Najboljše je, da imamo ob vzglavju na dosegu rok blok papirja, svinčnik, lučko ali snemalnik zvoka. Ko jih ulovimo v mreže našega zavedanja, se poglobimo vanje in prisluškujemo sporočilu, ki ga prinašajo.

Gledališka predstava
Sanje so kot kratke igrice ali prizori iz dramskih predstav, ki jih prikazuje nezavedni um, da bi nas poučil o nas samih. Videti je, da vsak lik v teh notranjih prizorih igra eno od plati naše osebnosti. Vsak izmed nas nosi v sebi celo igralsko zasedbo. Nekateri člani te igralske družine med seboj sodelujejo, drugi pa hočejo vse po svoje in s tem ustvarjajo neravnovesje. Te različne plati osebnosti se nam pokažejo v sanjah kot naši bližnji, znanci ali pa tujci, ki jih ne prepoznamo.

Budno sanjanje
Ker prihajajo iz našega nezavednega, na določeni ravni zagotovo poznamo pomen svojih sanj. Kadar se zdi, da se sanje izmikajo razlagi zavestnega uma, lahko njihov pomen poiščemo s tehniko budnega sanjanja. Poglobimo se vase, se povežemo z Višjo zavestjo (posvetimo nekaj časa dihanju in sproščanju) in prosimo notranje vodstvo za pomoč pri razlagi sanj. Ko smo tako podprti z notranjim vodstvom (kozmičnimi starši ali vodniki), gremo nazaj v sanje, jih podoživimo in vprašamo, kaj pomenijo.

Na ta način lažje izluščimo sporočilo sanj, hkrati pa nam ta tehnika ponudi možnost, da sanje po potrebi spremenimo, pozitivno razrešimo.  To pomeni, da s pomočjo notranjega vodstva razrešimo situacijo in uredimo notranje konflikte med posameznimi akterji. Če sanjamo sebe v stiski, v nemoči, kot žrtve,  gremo v sanje in pomagamo temu liku, da pride ven iz tega notranjega dojemanja. Pokažemo mu, kako se poveže s podporo, spomnimo ga, da ima v sebi moč, svetlobo, ki pomanjša destruktivne vidike sanj in jih transformira. Če je lik ranjen, to lahko naredimo mi ali Višja zavest, in se potem posvetimo zdravljenju tega vidika sebe, ki je ujet v nemoč. Kadar gre za beg pred preganjalcem je dobro, da se soočimo s tistim, kar nas preganja: včasih smo lahko šokirani, ko ugotovimo, kakšna je identiteta preganjalca (mi sami, naši starši …). Ta lik lahko kasneje damo tudi v 8.

To tehniko lahko uporabimo takrat, ko se prebudimo, še preden se sanje končajo, kar ima lahko za posledico občutek nemoči in nerazložljivega strahu. V takšnih situacijah se vrnemo v sanje in jih s pomočjo Višje zavesti zaključimo, kar nam lahko prinese globoko olajšanje.

Kadar se otroci zbudijo z nočnimi morami jih lahko naučimo, da gredo v sanje, s pomočjo svetlobe Višje zavesti ta lik zmanjšajo, da ne bo več tako strašljiv, in ga transformirajo ali dajo v 8. Včasih je dovolj že sama 8.

Ko boste krepili stik z notranjim vodstvom boste sčasoma opazili, da se bodo ti elementi konstruktivnega razreševanja pojavili že kar v sanjah samih. V sanjah boste postali bolj zavestni. Že med dogajanjem v sanjah se boste spomnili, kako se povezati z notranjo močjo in svetlobo. V sanjah se vam bo lahko pojavil notranji vodnik ali kako drugo poosebljenje Višje zavesti in vas opozoril, opogumil ali rešil.

Vir navdiha za notranje delo
Sanje nam tudi pogosto pokažejo, kje naj začnemo z delom, in nas opozarjajo, kje je glavna težava. Ko iščemo ustrezne simbole za delo z 8, so sanjski simboli najbolj ustrezni. Ker jih je oblikovalo naše nezavedno, za nas najbolj primerno poosebljajo program v podzavesti, ki ga potem lahko s pomočjo 8 transformiramo in odstranimo.

Sanje so lahko tudi dober pokazatelj o učinku vizualizacij in dela s simboli na naš notranji svet. Podzavestni um bo v sanjah dajal pripombe o napredku in nas napotil, kdaj in kaj je treba še storiti.

Maja Papež Iskra
Vir: literatura Phyllis Krystal

Podobne povezave

Podelite to zgodbo!