Živali
Poleg ljudi se v sanjah lahko pojavljajo tudi živali. Živali v sanjah predstavljajo instinkte, nagon. To so prirojene sposobnosti, ki se nam jih ni potrebno učiti. Njihova funkcija je, da ščitijo in pomagajo ljudem preživeti. Otroci se rodijo s temeljnimi instinkti, ki jih imajo tudi vsa druga živa bitja.

Možen pomen živalskih likov lahko poiščemo tudi v basnih, mitih, otroških pesmicah in igrah ter starih rekih. Na primer: je kot velika žaba v majhnem ribniku ali domišljava žaba napihovalka.

Divje živali
Če so živali v sanjah divje, kot na primer medvedi, sloni, levi, tigri, je potrebno proučiti oseben in splošen pomen. Če v sanjah osebo preganjajo divje živali pomeni, da jih terorizira eden lastnih divjih instinktov. Vsi imamo divje instinkte, ki so dediščina našega razvojnega temelja, naše živalske narave. Probleme povzročajo le, če izgubimo nadzor, če vladajo oni nam in ne mi njim. (Divja žival, ki nas napade v sanjah, lahko pomeni strah pred smrtjo.)

Ukročene in domače živali
Če sanje vsebujejo udomačene živali, kot so psi, mačke, konji, ptice v kletki, ribe, zajci, hrčki in drugi hišni ljubljenčki, pomenijo ukročene instinkte, ki so v življenju osebe pod zavestnim nadzorom in so naši pomočniki.

Bolne in mrtve živali
Bolna žival ali mrtva žival nakazuje na oslabljeno funkcijo, ki nam jo ponazarja ta žival.

Psi in mačke
Po Phyllis Krystal metodi psi predstavljajo ekstravertirano ali odprto vedenje, mačke pa introvertirano ali bolj zadržano vedenje. Obe vlogi sta enako pomembni pri vzdrževanju ravnovesja v posamezniku, toda morali bi ju zavestno nadzirati tako, da bi lahko zavestno prevzeli ustrezno vlogo, ki ustreza priložnosti, namesto da uporabljamo samo eno.

Če je v sanjah pes bolan ali mrtev, je to opozorilo, da smo preveč introspektivni in ne dovolj družabni, odprti. Bolna in izgubljena mačka v sanjah pomeni opozorilo, da smo preveč ekstravertirani, preveč med ljudmi, da se moramo poglobiti vase in postati bolj kontemplativni, bolj sami s seboj. Če nas v sanjah napadeta pes ali mačka, bi morali ugotoviti, kako nas določen del napada in bi morali primerno ukrepati, da bi popravili stanje. To velja za vsak napad živali.

Konji
Konj v sanjah pomeni osebno instinktivno, nagonsko pot skozi življenje. Je zelo pomemben simbol, ker so instinkti temelji, na katerem so zgrajena naša življenja. Z njimi moramo biti v stiku, razumeti moramo njihovo delovanje, da nas bodo lahko zaščitili ter nas varno vodili skozi življenje, prav tako, kakor nosi dobro urjen konj svojega jahača po vsakem terenu in tudi čez ovire na poti.

Priporočljivo je, da izurimo svoje instinkte tako, da bodo poskrbeli za nas v vseh situacijah. Po drugi strani pa ne bi smeli dopustiti, da z nami vred pobegnejo. Moramo jih nadzorovati. Če je konj bolan ali ranjen, pomeni, da se je zgodilo nekaj, kar je oslabilo instinktivno funkcijo. Zelo učinkovito je, če podoživimo sanje in poskrbimo za konja, tako da ga odpeljemo k veterinarju, ga nahranimo, pozdravimo, se z njim pogovorimo, ga pobožamo in z njim vzpostavimo stik.

Ribe
Simbolizirajo dele psihe, ki so dejavni v podzavesti, a še niso prišli na površje. Če jih postavimo v drugi krog 8, ponavadi s tem tudi ozavestimo, kako delujejo v našem življenju. Ko jih prepoznamo in priznamo, da nam pripadajo, se lahko odločimo, ali nam koristijo, ali pa pomenijo problem, nato pa v skladu s tem ravnamo. Riba na suhem pomeni nekaj, kar je bilo prej v podzavesti in je sedaj prišlo v zavest.

Dvoživke
Žabe in krastače so dvoživke in simbolizirajo včasih zavedne in včasih nezavedne dele.

Ptice
Ptice simbolizirajo duha, željo, stremljenje ali stanje povišane zavesti, ko lahko kot ptica poletimo proti nebu v velike višave, osvobojeni okov, ki vežejo bitja na Zemljo. Bolna ali mrtva ptica lahko pomeni smrt ali slabitev aspiracije ali inspiracije. Katera plemenita ali navdahnjena ideja je zbolela ali odmrla? Kaj je odvrnilo osebo od Višje zavesti in njenega vodstva ter jo navezalo na materialne stvari in aktivnosti. Nekatere ptice so dobile svoj pomen:
Škrjanec  –  radostna svoboda.
Pav  –  ponos.
Golobica – sinonim za mir. Noetova golobica, selitev na novo območje.
Kolibri – del osebe, ki nemirno leta od cveta na cvet in srka med, prav tako kot mnogi ljudje, ki hodijo od skupine do skupine v iskanju duhovne hrane.
Metulji – podoben pomen kot kolibriji. Tudi prehod iz stanja gosenice, stanja, v katerem je oseba zaužila vse, kar ima svet ponuditi, in iz stanja bube, ko se je umaknila iz zunanjega sveta, čemur včasih rečemo »temna noč duše«. Ko metulj ali žuželka po končani preobrazbi lahko poleti, kaže na to, da je prišlo do preboja na naslednjo raven.
Orel – močna duhovna aspiracija. V zaupanju v Boga, nova moč.

Plazilci, kače
Kača predstavlja kundalini energijo, spolno energijo, kreativno energijo, duhovno energijo, ki nas vodi navzgor do Višje zavesti.

Maja Papež Iskra
Vir: literatura Phyllis Krystal