Jin in jang
Vse predmete, ki se pojavljajo v sanjah, lahko razdelimo v dve glavni kategoriji glede na to, ali so jin ali jang, srce ali glava, ženski ali moški.
Predmeti, ki predstavljajo jang kvalitete, so po obliki podobni moškemu spolnemu organu: so dolgi, koničasti, falične oblike, v delovanju pa samozavestni in oblastni. To so palice, meči, pištole, koli, bodala. Pomenijo misleči, aktivni del ljudi obeh spolov. Izguba teh predmetov pomeni izgubo sposobnosti mišljenja in delovanja. Če pištola v sanjah koga ustreli pomeni, da je um osebe preveč agresiven.
Predmeti, ki so po svojih lastnostih jin, so po obliki podobni ženskim spolnim organom, so kot skodele ali posode. Sposobni so sprejemati. To so vreče in denarnice, vrči, vaze ali celo jame. Povezani so s čustvi ali čutečo naravo tako moških kakor žensk. Izguba takšnih predmetov pomeni izgubo sposobnosti čutenja in sprejemanja.
Na primer: če v sanjah izgubimo denarnico, se vprašamo, kaj je bilo v denarnici. Denar – energija
Dokumenti – identiteta …

Splošni simboli
Dan predstavlja zavest, noč podzavest.
Letni časi nakazujejo na tip energije, element, ki prevladuje  v scenografiji.
Rojstvo predstavlja nekaj novega v našem življenju, smrt ali pogreb osebe pa predstavlja atribute, lastnosti pokojnika, ki so umrle v nas samih (kar je lahko tudi razlog za veselje).

Gibanje nakazuje na tip procesa:
Dvigovanje navzgor (po stopnicah na goro) nakazuje našo pot k Višji zavesti, k razsvetljenju, spust navzdol (hoja navzdol) pa našo pot v podzavest.
Padanje – streznitev, pristanek na trdih tleh, potem ko smo bili nekje v oblakih.
Letanje – polet domišljije, načrti.

Vodne površine
Ocean v sanjah simbolizira kolektivno nezavedno, univerzalno nezavedno, ki vsebuje vse, kar se je kdaj koli zgodilo človeški rasi. To ostane v posameznikovem spominu nedotaknjeno, a je izrinjeno v nezavedno.
Manjše vodne površine: ribniki, jezera, bazeni in luže pomenijo osebno nezavedno, podzavest posameznika, kjer so potopljeni vsi spomini posameznika.
Reke ponavadi enačimo z reko življenja, zato namigujejo na način življenja, kot ga zapoveduje človekova usoda.
Dež ponavadi pomeni blagoslov, ker je bistven za življenje in rast, in lahko spremeni puščavo v oazo.

Poti
Avtoceste, ceste, pešpoti v sanjah pomenijo osebni način poti skozi življenje, usojeno pot.

Prometna sredstva, transport
Kolo pomeni osebno, uravnoteženo pot skozi življenje posameznika, kjer lovimo ravnotežje med jin in jang. Nasprotne funkcije kot so čutenje in razum ter čustva in intuicija so tu v ravnotežju.
Invalidski voziček kaže na to, da je del osebe, ki ga simbolizira človek na vozičku, nekako onesposobljen, ker ne more ustrezno delovati in je odvisen od glavnega dela osebe, ki jo simbolizira tisti, ki poriva voziček.

Avto je simbol mehanične poti skozi življenje, kar velja za moške in ženske. Nanaša se na naše delo, kariero in vsakodnevno rutino. Če je avto v sanjah izgubljen ali poškodovan, je treba pogledati, kako to sporočilo ustreza vsakdanjemu življenju. Lahko bo oseba izgubila službo ali je nekaj narobe v načinu opravljanja dela. Pametneje je vprašati Višjo zavest pri razvozlavanju teh sporočil.
Taksi ali najet avto je začasno prevozno sredstvo in pomeni začasno službo, aktivnost, zaposlitev ali delo. Je prehod ali most, ki pelje k novi dejavnosti. Če sanjamo prodajalca avtomobilov, to pomeni zamenjava dela ali poklica.
Pomembno je tudi, kdo sedi za volanom.  Avto – jang naj bi vozili sami, če ga ne, smo izgubili stik s seboj v vsakodnevnem življenju. Če v sanjah kdo drug vozi avto pomeni, da ne upravljamo sami svojega življenja, temveč dopuščamo drugemu delu sebe, da nas pelje skozi življenje. Če v sanjah moškega pelje ženska, mu sanje s tem kažejo, da pri svojem delu uporablja svojo manj razvito funkcijo čustev, namesto svoje primarne funkcije razmišljanja. Če ženska sanja, da je na voznikovem sedežu moški, dopušča razumu, da jo vodi in zasenči njena naravna čustva. Da bi delo opravljali dobro in uravnoteženo, mora imeti vodstvo glavni del osebnosti.

Avtobusi, vlaki, tramvaji in vse večje oblike javnega prevoza pomenijo pot nekoga skozi življenje s skupino ljudi, v delovni skupini ali na delovnem mestu, kot na primer celotno podjetje, v katerem delamo.

Letala so mehanski stroji, ki letijo. Simbolizirajo polet domišljije, ideje, aspiracijo, načrte, ambicije, sanje in fantazije, ki jih je potrebno vnesti v življenje, jih prizemljiti. Letalo namreč ne more biti nenehno v zraku, sicer bi mu zmanjkalo goriva ali energije in bi strmoglavilo. Da bi v vsakodnevnem življenju uresničili načrt, mora letalo pristati. Z drugimi besedami, sanjalec mora pripeljati svoje aspiracije na zemljo, iz abstraktne ravni čistih misli v resničnost. Če sanjamo, da je letalo strmoglavilo, pomeni, da naša ideja ni uresničljiva, če letalo pristane, pomeni, da je zadeva uresničljiva.

Ladje in čolni so jin, ženski princip, in simbolizirajo čustven način ali čustveno življenje osebe. Če je ladja na obali in ni več sposobna za plovbo ali v suhem doku čaka na popravilo, so to situacije, ki nakazujejo na probleme; da so ljudje brez zadovoljivega čustvenega življenja. Zato je priporočljivo, da gremo nazaj v sanje, prosimo Višjo zavest, da nam pove, kaj storiti, da bi ladjo spet spravili v delovanje. To lahko poteka ker nekaj časa, toda posledica vaje je, da oseba spet začenja čutiti, kar je vredno truda.

Objekti
Hiša pomeni celotno življenje osebe, strukturo življenja, sobe v njej pa imajo pomen v skladu z njihovo uporabo. Podrtija nakazuje, da je naše življenje v razsulu, zato je priporočljivo, da jo spravimo v red.

Mnogi ljudje sanjajo hišo, ki je drugačna od te, v kateri živijo sedaj. Drugi pripovedujejo, da so sanjali hišo, v kateri so živeli v otroštvu ali morda hišo svojih starih staršev. Takšna sporočila pomenijo, da oseba ne živi v celoti svojega pravega potenciala. Če sanjamo o hiši, v kateri smo živeli kot otroci, morda v nekem delu svojega sedanjega življenja živimo kot otroci ali še vedno delujemo pod nadzorom staršev. Če sanjamo, da živimo v hiši nekoga drugega, potem pomeni, da živimo kot oni in ne izražamo sebe, kakršni v resnici smo. Dobro je, da se pri notranjem delu začnemo ukvarjati s hišo, ki smo jo videli v sanjah, tako da jo pospravimo, počistimo, prenovimo, da bi se pokazalo, kaj je potrebno storiti, da bi se bolj polno izrazila.

Hoteli, moteli, gostišča so začasna bivališča, zato ponavadi nakazujejo, da se dogaja sprememba, ki bo pripeljala do novega dojemanja sebe. Poznejše sanje bodo morda pokazale selitev v novo hišo, v napovedano novo obdobje življenja.

Sobe v hiši nosijo v sebi pomembno sporočilo v skladu z njihovo uporabo v vsakdanjem življenju.
Klet – se nanaša na podzavest. Tam shranjujemo tako navlako kot zaklade, kar je bilo morda potlačeno v otroštvu.
Kuhinja – kako nas naše življenje hrani, kako hranimo svoje bistvo.
Kopalnica – nakazuje na čiščenje: zunaj in znotraj, v zvezi s kopanjem, prhanjem, umivanjem rok ali malo in veliko potrebo. Prvo pomeni zunanje čiščenje in se nanaša na zunanje življenje osebe, ki ga je potrebno nekako očistiti, drugo pa kaže na našo potrebo po notranjem čiščenju, po odstranitvi naših negativnih ali že predelanih in preživelih vidikov, lastnosti, čustev, misli. Če sanjamo, da smo zaprti ali da ne moremo najti stranišča, ponavadi pomeni, da smo blokirani in se težko soočimo s seboj in z vsebinami, ki naj bi se jih znebili. Lahko gre za opustitev slabih navad, vedenja ali neprimernega načina življenja.

Kaj predstavljajo simboli v naših sanjah, najbolj vemo mi sami. Še posebno, če za globlje uvide in razumevanje sanj, sanjskih podob in simbolov, prosimo Višjo zavest, svoje notranje vodstvo.

Maja Papež Iskra
Vir: literatura Phyllis Krystal

Podobne povezave

Podelite to zgodbo!