Če vam vizualizacija ne gre od rok
Ko ljudje slišijo za vizualizacijo, si predstavljajo čudovite barvne filmske scene, ki se jim bodo odvile pred očmi. In so negotovi, ker se ponavadi to ne zgodi. Pravzaprav sem srečala le malo ljudi s takšno barvito scenografijo. Sploh pa ne na začetku, ko se šele srečajo z metodo, in so še preveč negotovi in nesproščeni pri tem notranjem delu. Phyllis, avtorica te metode dela s simboli zase pravi, da ni vizualizacijski tip, da ona te simbole bolj misli. Tudi jaz jih bolj čutim, kot da bi jih zares videla.
Ko se posvečamo simbolom je predvsem pomembno, da nimamo preveč pričakovanj, kako bi stvari morale potekati. Delamo korake in prisluškujemo. Z vadbo se občutenje in sposobnost vizualizacije seveda izboljšujeta, hkrati pa moramo spoštovati in najti svoj oseben način pri vzpostavljanju te komunikacije z nezavednim, višjo zavestjo in podzavestjo.
Ljudje so še posebno negotovi pri vaji osmica. Ker se ji je potrebno posvečati vsak dan, da se bo sporočilo vtisnilo v podzavest jih skrbi, če jo dovolj dobro vizualizirajo, da bo učinkovala, če so se res dovolj dobro posvetili sami vaji … Vse to so večinoma nepotrebne skrbi. Osmica učinkuje/deluje tudi, če je ne vizualiziramo super barvito in zelo meditativno.

Načini, kako lahko delamo osmico
Navedla bom nekaj načinov, za katere se je v teh letih izkazalo, da so dovolj učinkoviti, da se sporočilo simbola 8 prenese v podzavest.

  • Osmico lahko vizualiziramo, mislimo, čutimo, z odprtimi ali zaprtimi očmi.
    Ko srečate osebo, ob kateri čutite negativne vplive, lahko osmico »rišete« na stegnu, z nosom, s prsti po trdni podlagi, s pisalom po papirju …
  • Podobno velja za osmico, ki jo delamo kot predpripravo na obred odstranjevanja vezi. Lahko si jo predstavljate na trdni podlagi in jo rišete s prstom ali pisalom. Tudi tako, da s pisalom na papir orišete dva kroga, ki se dotikata (lahko uporabite zlato ali rumeno pisalo) in v enega napišete svoje ime (jaz, inicialke, položite/nalepite svojo fotografijo), v drugega pa osebo (ime osebe, inicialke, silhueto, fotografijo osebe) ali simbol za problem. Nato s pisalom (spet lahko uporabite fluorescentno modro, svetlo modro pisalo …) rišete osmico in tako vtiskujete sporočilo v podzavest.
  • V knjigi Phyllis Krystal je naveden primer, ko je nek gospod naredil osmico iz vrvi in sedel v njej, neka druga gospa pa je ob ločitvi, ko je bila preveč nemirna, da bi se posvečala vizualizacijam, hodila v obliki osmice.
  • Morda boste našli, ali pa ste že našli način, ki je vam pisan na kožo in čutite, da učinkuje.

Ponavljanje, ponavljanje, ponavljanje
Pri tem delu je najbolj pomembno, da simbole in vaje redno uporabljamo. Podzavest se uči s ponavljanjem. Če hočemo v podzavest vtisniti novo sporočilo, ga je potrebno ponavljati. Ponavljanje, ponavljanje in spet ponavljanje.
Ker se podzavest in ego upirata spremembam, posebno takšnim, ki bi ogrozile njuno nadvlado, ljudje na začetku še posebno veliko pozabljajo na vaje. Zato je dobro, da si omislite opomnike, da lažje v svoj vsakdan uvedete novo navado in prelisičite podzavest in ego. Opomnike si lahko omislite na koledarjih, mobitelih. Simbole ali liste z osmicami namestite na ključna mesta v stanovanju, v kopalnico, na ogledalo, hladilnik, pisalno mizo, k postelji, na predalnik … Poiščite vam ustrezen način.

Moji zapleti ob srečanju z osmicami
Pri mojih prvih osmicah sem se zelo mučila s pozabljanjem. Ker sem se mučila še s perfekcionizmom in strogostjo do sebe, sem ob pozabljanju osmico začela vedno znova, od začetka. Zato nisem prišla do obreda kar nekaj mesecev. Vrtela sem se v krogih, podzavest je bila zadovoljna, moj ego tudi, ker sem bila tako zelo temeljita, koraka naprej pa nisem naredila. Ko sem končno uvidela, da to početje ni konstruktivno, sem si na predalnik, kjer sem vsak dan hodila mimo kar nekajkrat, postavila list in svinčnik. Čez dan sem se enkrat ali večkrat ustavila in s svinčnikom orisovala osmico, eno za en dan. Ko sem jih narisala 14 ali 21, sem preverila, če je že čas za obred odstranjevanja vezi. In kljub temu, da so me problemi v tem obdobju zelo pestili, in sem bila goreča in odločena, da bom delala s simboli, kljub temu, da sta bila papir in svinčnik na zelo vidnem mestu v stanovanju, sem kak dan še vedno pozabila na osmico.

Zato zelo razumem, kako se to zgodi lahko tudi vam. In vam tudi polagam na srce, ne mučite se s perfekcionizmom, ne pri vizualizacijah, ne pri pozabljanju. S simboli se potrudite kolikor zmorete in nadaljujte, ko se boste spet spomnili. Važno je le, da vlagate pozornost in moč v spremembo in tako sporočate podzavesti, da prevzemate vajeti v svoje roke.

Maja Papež Iskra
Vir:Literatura Phyllis Krystal