Phyllis-Krystal-Method-logoMetoda, ki jo je razvila Phyllis Krystal, nam je v pomoč pri osvobajanju od zunanjih avtoritet, vsega, kar nam nudi lažne občutke varnosti,  omejujočih lastnosti ter podzavestnih vzorcev. Omogoči nam, da postanemo neodvisno in celostno bitje, ki se zanaša le na svoj notranji vir varnosti in modrosti, ki je dostopen vsakomur, ki išče njegovo pomoč.

Metoda temelji na simbolih in vizualizacijskih tehnikah, ki se uporabljajo v budnem sanjanju. Simboli so namreč jezik nezavednega. Ker podobe povedo več kot tisoč besed, na ta način učinkovito prenesemo nova sporočila nezavednemu delu sebe. Osredotočenost na posamezne korake sčasoma disciplinira in utiša naš zavestni um. Kar ustvari tišino in prostor za šepet notranjega vodstva.

Simboli nam pomagajo vzpostaviti stik z višjo zavestjo, z notranjim vodstvom, pomagajo k uravnovešanju in vzpostavljanju občutka trdnosti in podpore, omogočajo zaščititi naš notranji prostor in omejiti destruktivne vplive podzavesti. V svojem delovanju smo vsi omejeni z nezavednimi vzorci, čustvenimi in miselnimi programiranji, ponotranjenimi avtoritetami in strahovi, ki smo jih največkrat nezavedno vsrkali v našem otroštvu. Vse to nas ovira pri samoizražanju. Zelo dragocen je tudi »obred pubertete«, ki nam ga nudi metoda, kjer v času pubertete ali kadarkoli v življenju odstranimo vezi z našimi zemeljskimi starši, kar je prvi pogoj, da se integriramo kot samostojna osebnost in najdemo svojo pot skozi življenje in v odnosih.

Phyllis tudi poudarja, da to ni metoda hitrih rešitev, ko nekdo od zunaj pomaha s čarobno paličico in odpihne vse naše probleme. Če hočemo doseči spremembo v življenju, je pomembno, da sprejmemo odgovornost za svojo rast, za svoje probleme in smo v ta proces pripravljeni vložiti svoj trud in energijo. Uspeh dosežemo le, če se osredotočimo na spreminjanje svojih vzorcev, da dosežemo spremembo v sebi, namesto da vedno znova poskušamo spreminjati druge.

Tehnika PK je preprosta, razumljiva in učinkovita. V njej uživajo otroci in starejši. Vsekakor jo je bolje preizkusiti kot o njej teoretizirati. To vam lahko potrdijo izkušnje mnogih po svetu, ki so izkusili ganjenost ob občutku olajšanja in osvoboditve.

Stik s svetlobo in modrostjo, ki jo vsi nosimo v sebi in potreba, da postanemo celovito, od zunanje kontrole neodvisno bitje, je naša rojstna pravica. Zakaj bi si jo kratili.

Maja Papež Iskra

Vir: Literatura Phyllis Krystal